ОРА Кикинда 2010

Одбројавање је почело. До 3. априла 2010. у 10.000 и почетка ОРА Кикинда 2010 је остало још:

Glas javnosti je izvestio kako je bilo 4. aprila ove, 2009. godine:

Nekadašnje omladinsko naselje „Mladost“ u Kikindi juče su preplavili akcijaši iz bivše Jugoslavije, kako bi evocirali uspomene na stara dobra vremena, kada se domovina gradila čeličnom voljom Titovih udarnika. Odeveni u čuvene brigadirke, okićene značkama i amblemima, i sa zastavama u rukama, iz očiju sedih udarnika žario je mladalački sjaj. Dok su iz razglasa odzvanjale antologijske akcijaške pesme, mnogi nisu mogli, a ni hteli da zadrže suze radosnice. Oko 150 akcijaša iz Sarajeva, Mostara, Lopara, Kragujevca, Kraljeva, Subotice, Zrenjanina, Novog Sada i drugih mesta na sever Banata su zapucali na poziv kolega iz Kikinde. Sve je počelo prošle godine, kada je idejni tvorac akcijaškog susreta, Saša Čolak iz Banatskog Velikog Sela, predložio da se povodom 1. aprila Dana omladinskih radnih akcija, udarnici u Kikindi sretnu nakon četvrt veka. Do tada su se akcijaši virtuelno družili na forumu bilten- ora-sfrj. Prošlogodišnjem premijernom skupu odazvalo se 40, a sada bezmalo četiri puta više akcijaša.
- Prokrstario sam Jugu uzduž i popreko. O tome svedoči ovih 115 udarničkih znački. U nezaboravnom sećanju ostala mi je ORA Šamac- Sarajevo iz 1978. godine, kada se gradio drugi kolosek pruge. Bili smo mladi i nismo znali za umor. Svoja zapažanja o „onim“ vremenima izneo sam i u knjizi „Akcija u mojim očima“, iz koje bi mladi mogli svašta da nauče. Da me sada neko pozove na radnu akciju, otišao bih bez razmišljanja - kaže Miodrag Milošević- Rule (55) iz okoline Smedereva.
Nakon napornog rada, uz logorske vatre rađale su se akcijaške ljubavi, od kojih su mnoge završile brakom. To je bio slučaj sa Zvezdanom Dejić (41) i njenim suprugom Cvijanom (46) iz Lopara kod Tuzle. Upoznali su se 1988. godine, na velikoj radnoj akciji na Đerdapu. Cvijan je tada bio komadant brigade Majevički partizani iz Lopara.
- Već iduće godine, na sledećoj radnoj akciji, zavoleli smo se i zakleli jedno drugome na vernost. Kada sam ga prvi put videla bio mi je, moram da priznam, ružan. Drugarica iz štaba rekla mi je da strašno lepo peva. Kada je naredne godine ponovo doveo brigadu, nekako mi se prolepšao. Zabavljali smo se 2,5 meseca i uzeli oktobra 1990. Imamo troje dece. Rečima se ne može opisati zadovoljstvo što smo, internet-druženje sa brigadirima zamenili neposrednim kontaktom, na ovom divnom skupu. Starija ćerka mi je uoči odlaska u Kikindu rekla da se ponašam kao osnovac pred ekskurziju- iskreno priznaje Zvezdana.

I Sarajlija Jadranko Kurbegović (50) je, već dve godine, u kontaktu sa kolegama koje je upoznao na radnim akcijama po bivšoj SFRJ.
- Učestvovao sam na 14 saveznih akcija. Teško je današnjoj generaciji objasniti šta je nas motivisalo da odlazimo na radne akcije. Susret sa kolegama akcijašima bio je više nego emotivan. Prisetili smo se zajedničkih trasa, paviljona, ali i ljubavi - kaže Kurbegović.
Milorad Girić (78) iz Kikinde najstariji je učesnik jučerašnje manifestacije. Sa 15 godina učestvovao je na antologijskoj izgradnji pruge Brčko- Banovići, 1946. godine.
- Bili smo smešteni u američkim sanitetskim šatorima. Čuvale su nas naoružane straže, jer su u to vreme još kružile grupice ustaša i domobrana. Kada se 1971. u Brčkom obeležavalo 25 godina od izgradnje pruge, domaćini su pozvali brigadire iz svih republika i pokrajina da se postroje u kolone. Odbili smo da se delimo i stali u isti stroj-priseća se Girić.

Некадашњи бригадири и акцијаши, дођите на:

www.bilten-ora-sfrj.com

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License